1. Haberler
  2. Sağlık
  3. İleri yaş için 150 dakikalık yürüyüş formülü öneriliyor

İleri yaş için 150 dakikalık yürüyüş formülü öneriliyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İleri yaştaki bireylerin günlük yaşamda hareketli olmalarının önemini vurgulayan İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hilal Denizoğlu Külli, her gün hafif tempolu günlük işler yapılmasını tavsiye etti.

Gün içerisinde yarım saatten uzun oturulmaması ve yatılmaması önerisinde bulunan Doç. Dr. Hilal Denizoğlu Külli, “Sabah kalkıp yürüyüş yaptıktan sonra tüm günü oturarak veya yatarak geçirmek yapılan fiziksel aktivitenin olumlu etkilerini azaltıyor. Hafif tempolu günlük hareketin dışında ayrı günlere bölerek haftada 150 dakika yani 5’er gün 30 dakika ya da 3’er günde 50 dakika yürüyüş yapılması önerilmektedir” dedi.

1982 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından 18-24 Mart tarihleri arası “Yaşlılara Saygı Haftası” olarak ilan edildi. Ülkemizde de her yıl bu tarihler arası “Yaşlılara Saygı Haftası” olarak kutlanıyor.

İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hilal Denizoğlu Külli, Yaşlılara Saygı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada ileri yaştaki bireylerin hareketli bir yaşam sürmelerinin önemine dikkat çekti.

Fiziksel hareketlilik pek çok katkı sağlıyor

Fiziksel aktivitelerin birçok hastalıkla mücadelede etkili olduğunu belirten Doç. Dr. Hilal Denizoğlu Külli, “Yaşlı bireylerin hareket etmesi ve aktif bir yaşam sürmeleri, öncelikle akla fiziksel sağlıklarına iyi geleceği için yapılmış bir tavsiye olarak görülse de aslen sadece fiziksel değil, zihinsel ve duygusal sağlıklarının da korunmasına ve gelişmesine katkı sağlamaktadır. Fiziksel aktivite özellikle kalp-damar hastalıkları, diyabet ve felç gibi yaşamı tehdit eden hastalıkların oluşmasını önleme veya oluştuysa bu hastalıkların günlük hayatta yarattıkları fiziksel kısıtlılıklarla mücadele etmek açısından çok önemli bir yere sahiptir” dedi.

Ruhsal sağlığa da iyi geliyor

Fiziksel hareketliliğin bedensel sağlığın yanı sıra ruhsal ve duygusal sağlık üzerinde de önemli etkileri olduğunu belirten Doç. Dr. Hilal Denizoğlu Külli, “Ayrıca egzersiz ve fiziksel aktivite ile korunmuş ve geliştirilmiş kas ve kemik dokuları da kendi ihtiyaçlarını karşılayan bağımsız ve ağrısız bir yaşamın ilk adımlarından sayılabilir. Tüm toplumun ama özellikle yaşlı bireylerin hayatını zorlaştıran unutkanlık, dikkat kaybı, depresyon ve endişe gibi bilişsel ve duygusal kısıtlanmaların da fiziksel aktivite ile gelişme kaydettiğini gösteren pek çok bilimsel araştırma bulunmaktadır” dedi.

Her gün hareketli olunmalı

Yaşlı bireylerin günlük programında fiziksel aktivitelerin mutlaka bulunması gerektiğini belirten Doç. Dr. Hilal Denizoğlu Külli, “Her gün mutlaka hafif tempoda da olsa fiziksel olarak aktif olunması gerekmektedir. Evin içinde veya ev dışında yakın mesafelere yürümek, yemek hazırlamak gibi ev içi günlük işleri yapmak hafif düzeyde fiziksel aktivitelerin içinde sayılabilir” diye konuştu.

Yarım saatten uzun oturulmamalı ve yatılmamalı

Gün içerisinde yarım saatten uzun oturmanın ve yatmanın tavsiye edilmediğini vurgulayan Doç. Dr. Hilal Denizoğlu Külli, “Çok önemli bir noktaysa gün içinde yarım saatten uzun oturmak ve yatmak tavsiye edilmiyor. Hatta bu noktada şu algıyı düzeltmek de gerekli sabah kalkıp yürüyüş yaptıktan sonra tüm günü oturarak veya yatarak geçirmek yapılan fiziksel aktivitenin olumlu etkilerini azaltıyor” uyarısında bulundu.

150 dakika formülü öneriliyor

Hafif tempolu günlük hareketin dışında ayrı günlere bölerek haftada 150 dakika yani 5’er gün 30 dakika ya da 3’er günde 50 dakika yürüyüş yapılmasını öneren Doç. Dr. Hilal Denizoğlu Külli, “Konuşmaya devam edebilecek ama nefesin ve kalbin hızlandığı ritimde yürüyüş yapmanın, ev içi çömelme kalkma gibi, vücudunuzun ağırlığı ile yapabilecek egzersizler önerilmektedir.  Şayet zaten vücudu alışıksa o zaman haftada 75 dakika en fazla birkaç kelime konuşabilecek hızda, nefes ve kalp hızının arttığı egzersizler şeklinde de uygulanabilir. Bu iki programın sağlığa etkisi benzerdir bu yüzden hazır değillerse daha hızlı ve zorlu egzersizlerle sakatlanma riskini yükseltmek faydadan çok zarar verebilir” diye konuştu.

Egzersiz programı için fizyoterapiste danışılmalı

Yaşlı kişiler için önemli bir diğer tavsiyenin ise bu egzersizlere ek olarak haftada en az 2 kez kuvvetlenmeye ve dengeyi geliştirmeye yönelik hareketler yapmak olduğunu belirten Doç. Dr. Hilal Denizoğlu Külli, “Kuvvetlenme ve denge çalışmalarının şiddeti, kişilerin fiziksel uygunluğuna göre değişir, şayet bir fizyoterapiste erişimleri varsa mutlaka kendilerine uygun bir egzersiz programı için danışmalarını öneririm ama yoksa en basit denge duruşları ve kaldırabildikleri en küçük ağırlıklar ile veya kendi vücut ağırlıkları ile çalışmalarını tavsiye edebilirim” dedi.

Aile büyüklerimizi hareket etmeye teşvik etmeliyiz

Kültürümüzde maalesef hem gençler hem de yaşlılar için fiziksel aktivitenin yerleşmediğini söyleyen Doç. Dr. Hilal Denizoğlu Külli, “Bu yüzden dışarıda gruplar halinde veya yalnız yürüyüş yapan yaşlı birey sayısı hala çok az sayıdadır. Fakat kültürü değiştirmek, dönüştürmek ve yeni bir kültür yaratmak bizim elimizde. Aile büyüklerimizi fiziksel aktiviteye teşvik etmek, planlarına desteklemek ve yaşlı bireylerin de bu anlamda kendi sorumluluğu almasını sağlamak gelecek sağlıklı nesiller için iyi bir başlangıç olacaktır” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İleri yaş için 150 dakikalık yürüyüş formülü öneriliyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin